Avrupa'da İş Güvenliği Uygulamaları

Okulumuz tarafından hazırlanan ve Ulusal Ajans tarafından kabul edilen "Avrupa'da İş Güvenliği Uygulamaları" adlı proje çalışmaları tamamlandı. Okulumuzun, Ulusal Ajans tarafından kabul edilen projesi kapsamında Mayıs-2015 tarihinde Çek Cumhuriyeti ve Portekiz´e iki hareketlilik gerçekleştirildi. Toplam 20 öğretmenin katıldığı projenin toplam bütçesi 40530 EURO´dur.

2012 yılında yürürlüğe giren "6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu" ile uygulamaya konulan yaptırım ve önleyici politikalar kapsamında ilk adım meslek elemanlarının İş güvenliği konusunda bilinçlendirilmesi ve kanunen gerekli eğitimlere tabi tutulmasıdır. Bu önlem ve politikaların devreye sokulması AB ve gelişmiş ülkelere nispeten gecikmiş olsa da ülkemizde var olan olumsuz tablonun iyileştirilmesinde önemli rol üstlenecektir. Okulumuz "İş Güvenliği" konusunun okullarımızda sunulan mesleki eğitimlerin bir parçası olmasının mutlak gerekliliğine dikkat çekerek, bu projeyi hazırlamıştır. Yerel ortaklarımız Dursunbey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Dursunbey Mesleki Eğitim Merkezi katılımlarıyla mesleki eğitim faaliyetleri yürüten, bu faaliyetlerin idari-fiili sorumluluğunu taşıyan kurumlar olarak bir araya gelip, konu hakkında önce kendi personelimizi bilinçlendirmeyi, sonraki aşamada ise geleceğin meslek elemanları grubunu oluşturan öğrencilerimize edindiğimiz deneyim ve bilinci yansıtmayı hedeflemektedir.

Yaşam Boyu Eğitim denen olgu, insanların her yaşta öğrenmeye devam edebilecekleri gerçeğini göstermektedir. Mahalli idarelerin açtığı el işi, yemek, okuma-yazma ve meslek edindirme kursları farklı yaş grubuna mensup pek çok insanı bir araya getirebilmektedir. Aynı şekilde çalışmaya başladıktan sonra kurum içi eğitim de çok önemlidir. Bu yolla çalışanlara yatırım yapılmakta, kazanma güçleri arttırılmakta ve en önemlisi verimlilikleri yükseltilmektedir. Mesleki eğitim de sektörün en önemli alanlarından biridir.

Pek çok eğitim programında endüstri tarafından bağışlanan eski makinalar kullanıldığı için ortaya ciddi tehlikeler çıkabilmektedir. Makinalar, modern güvenlik sistemleri, koruma aparatları ve anında makinanın durmasını sağlayan mekanizmalardan yoksundur. Öğretmenlik, uzun yıllar boyunca tehlikelere maruz kalınan bir iş olarak görülmemiştir. Ancak şimdilerde yapılan bazı çalışmaların ışığında öğretmenlerin de, fiziksel, biyolojik ve kimyasal bazı tehlikelerle karşı karşıya olduğu anlaşılmaktadır. Mesleki hastalık ve tehlikelerden kurumlarımızda görevli personelimizi korumanın en etkili yolu onların öz bilinç ve savunmalarını geliştirmek olacaktır.

Proje kapsamında 10 personel Portekiz ve 10 personel de Çek Cumhuriyeti´nde mesleki eğitim hareketliğine katıldı. Okul Müdürü Faruk BALCI, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ümit GÖKDEMİR, Okul idareci ve öğretmenlerinden İsmail AKKOYUN, Samet ERGÜL, Ali AVCI, Yahya ALTINER, Kadir PERİLİ, Hayri GEZER, Tolga SANSAR ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Süleyman KABLAN'dan oluşan ilk 10 kişilik grup 3-16 Mayıs tarihleri arasında Çek Cumhuriyeti başkenti Prag'da "Střední škola Automobilní a İnformatiky" isimli okulda eğitim çalışmalarını tamamlayarak Türkiye'ye döndüler.

17-30 Mayıs 2015 tarihlerinde ise Hüseyin ERKEK, Yusuf SON, Özge GÜRKAN, Ahmet Necati UYSAL, Ahmet ÜSTBAŞ, Mesut BAŞOĞLU, Hakan ŞEN, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Ahmet HAYAT, Hasan ÇAM ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan YILDIRIM'dan oluşan ikinci ekip Portekiz "Barcelos Intercultural Association Mobility Friends" eğitim kurumunda çalışmalarını tamamladılar.

Toplu3Sözleşme1Sözleşme2Sözleşme3Sözleşme4Sözleşme5Sözleşme703-03-202203-03-202203-03-202203-03-202203-03-202203-03-202203-03-202203-03-202203-03-202203-03-202203-03-202203-03-2022

Yayın: 08.03.2015 - Güncelleme: 03.03.2022 09:45 - Görüntülenme: 2252