T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / DURSUNBEY - Dursunbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Okumanın Saati Yoktur

Ülkemizde kitap okuma oranı ve saati kişi başına oldukça düşük bir seviyede. Bu nedenle öğrencilerimize kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve kitap okumanın özel bir yer ve zaman gerektirmediğini hayatın her anında olabileceğini fark ettirmek.

Projenin Amaçları ve Hedefleri:Okulumuz Türk Dili ve Edebiyatı zümresi olarak genç nesillere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve kitap okumanın faydalarını göstermek için "okumanın saati yoktur" projesi ile farkındalık yaratmak amaçlanmıştır. Böylece kitap okumanın sıkıcı bir etkinlik olmadığı, kişilerin yorum yeteneğini geliştirdiğini ve hayatın her anında olduğunu ve olabileceğini öğretebilmek, kitap okumaya karşı ön yargıları yıkmak.

Projenin Uygulama Adımları:

1.Öncelikle kitap okuma saati üzerine çalışma yapıldı. Bu amaçta Balıkesir Valiliği tarafından "okuma saati" faaliyeti en uygun zaman dilimi olarak belirlendi. Okulumuz idaresi ile birlikte haftada iki gün kitap oluma saati olarak belirlendi. Bu etkinlik haftada iki gün yirmişer dakika olarak belirlendi. Proje kapsamında günler ve ders saatleri sabit olmadı. Her hafta okuma saati günleri ve saati değiştirildi. Böylece öğrenciler her hafta farklı bir gün ve derste farklı öğretmenleri ile kitap okumuş olacaklar.

2. Yaklaşık 350 öğrenci bulunan okulumuzda öğrencilerin maddi durumu ve ilçenin şartları ele alındığı her öğrencinin okuması için kitap sahibi olabilmesi zor olduğu belirlenmiştir. Bundan dolayı zümre öğretmenlerince proje kapsamında okul kütüphanesinin düzenlenmesi ve eksiklerinin giderilmesi gerekmektedir. Bunun için öncelikle kütüphanenin kitap eksiği giderilmesi için çalışmalar yapıldı. Okul öğretmenleri ellerinde bulunan kitapları okul kütüphanesine bağışlaması için kampanya yapıldı. Geri kalan kitap ihtiyacı için yayınevleri ile görüşüldü ve öğretmenler arasında para toplanarak zümre öğretmenlerince belirlenen kitaplar kütüphaneye kazandırıldı. Bu sayede okul kütüphanesi bünyesine 600 civarı yeni kitap kazandırıldı. Hali hazırda bulunan kitap sayısı 3000 civarına ulaştı.

 

3. Öğrencilerin okul kütüphanesinden verimli faydalanabilmesi için tüm kitaplar tekrardan kayıt altına alındı. Yeni bir kütüphane programı sayesinde hem tüm kitaplar kayıt edildi hem de okulumuz kütüphanesinden faydalanan öğrencilerin kaydı tutuldu. Böylece öğrenciler kütüphane programı sayesinde istediği kitaba fihrist sistemi ile ulaşacak ve zorluk yaşamayacak. Ulaşamadığı kitabın ne zaman teslim edileceğini veya kütüphane bünyesinde olup olmadığını kolayca öğrenebilecek. Ayrıca proje sonunda öğrenci kitap kayıtlarından en çok kitap okuyan üç öğrenciye sembolik ödüller verilerek ilerleyen dönemler için ufak bir pekiştireç olacak.

 

4. Okul kütüphanesinde yapılan bu yenileşmenin öğrenciler tarafından fark edilmesi için okul kütüphanesi önüne temel eserlerin ön kapakların görselinden oluşan bir saat yapıldı. Böylece kütüphane önünden her geçen kişi saate bakarken bu önemli eserleri tanımış olacak.

Proje Çıktıları: Proje sonunda öğrencilerin kütüphaneye ve kitaplara karşı ilgilerinin arttığı görüldü. Boş zamanlarını daha çok kütüphanede geçirmeye başladılar. Yeni alınan kitapları inceleme ve okuma oranı yükseldi. Kütüphanede çalışmak ve okumak eğlenceli hale geldi. Kütüphane girişindeki kitaplı saat de ilgiyi artırdı. Okuma konusundaki istedi tetikledi

Projeyi Hazırlayanlar:

 Suna POLAT( Müdür Yardımcısı)

 

Fırat DELİBALTA( TDE  Öğrt.)

 

R. Faruk ŞANLI( TDE  Öğrt.)

 

Arzu FIRAT( TDE  Öğrt.)

 

Emine DELİBALTA( TDE  Öğrt.)

Bayram YAVUZ (Mobilya Öğretmeni)

31-05-201731-05-201731-05-201731-05-201731-05-201731-05-2017

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.05.2017 - Güncelleme: 20.02.2022 15:04 - Görüntülenme: 1866
  Beğen | 2  kişi beğendi